Museu

MUSEU

 

En el museu de la Fundació podràs trobar peces úniques de col·leccionista 

 

1. Elements de joc
Indumentària. Samarretes, Pantalons, Sabatilles, Xandall i Altres (468 entrades)
Pilotes. (25 entrades)
Altres

2. Objectes diversos

Pins (515)
Clauers (223)
 
Plaques i Altres (285)
Trofeus (39. En procés catalogació el fons federatiu (1930 – 2014)
Banderins (456)
 
3. Numismàtica
Medalles (463) 1930-20149
 
4. Joguines
 
340 entrades 1928 – 2014
 
 
…i moltes coses més!

 

Vine a visitar el museu de la Fundació del Bàsquet Català!

Només has d'enviar un correu electrònic a fundacio@basquetcatala.cat i demanar informació!

 

Biblioteca-Hemeroteca

BIBLIOTECA – HEMEROTECA
 

El Centre d’Estudis, disposa d’una sala amb capacitat per a dotze persones i conexions per aparells informàtics on es pot consultar lliurement la seva biblioteca i hemeroteca. No hi ha servei de préstec.

 

 

 

Biblioteca

– La biblioteca, que porta el nom de Josep Oriola, persona pionera de la Fundació, que catalogà, classifica i ordena l'arxiu de les publicacions dels primers anys de la Fundació. 

En l’actualitat el fons esta compost per mes de 3.800 volums organitzats temàticament amb dotze apartats:

  1. Història del Bàsquet Català
  2. Història del Bàsquet Espanyol
  3. Història del Bàsquet de la resta del Món
  4. Memòries Federatives (Catalana i Espanyola)Anuaris i guies de clubs entitats i competicions
  5. Historia de l’Esport
  6. Fonaments, tècnica i tàctica
  7. Normes i reglaments
  8. Olimpisme
  9. Bàsquet USA
  10. Dossier de premsa
  11. Altres
 
Hemeroteca

En l’actualitat  el fons esta compost per 713 títols. Destaquen los col·leccions senceres de las revistes especialitzades de bàsquet: Rebote, Gingantes, Nuevo Basket, Basket 16, Estrellas del Bàsket etc. El fons esta organitzat de la següent manera:

  1. Butlletí d’entitat cultural i/o esportiva
  2. Butlletí d’entitat de basquetbol
  3. Butlletí d’entitat de col·lecionisme
  4. Butlletí d’entitat social
  5. Diari d’informació de basquetbol
  6. Diari d’informació esportiva
  7. Diari d’informació general
  8. Publicació d’entitat federativa
  9. Publicació d’informació cultural
  10. Publicació d’informació de basquetbol
  11. Publicació d’informació esportiva
  12. Publicació d’entitat federativa de basquetbol
  13. Publicació d’informació esportiva
  14. Publicació institucional
  15. Suplements 

 

Ciutat del Bàsquet Català

 

CIUTAT DEL BÀSQUET CATALÀ 

 

El reconeixement a tota una història de Bàsquet 

L’any 2000 es va iniciar aquest projecte que consisteix en nominar, cada any, una ciutat, vila o poble de Catalunya com a Ciutat del Bàsquet Català, on durant tot l’any es celebren activitats i actes esportius, socials i culturals referents al basquetbol.

La finalitat d’aquesta iniciativa és doble, per una banda el reconeixement dels homes i dones del bàsquet de l’àmbit territorial escollit, que amb la seva tasca i dedicació desinteressada, han propiciat el seu desenvolupament, creixement i popularització, en el seu municipi, i d’altre significar també aquells territoris on el bàsquet troba dificultats per desenvolupar-se i és necessari un recolzament i un suport que faci conèixer els seus valors formatius, esportius i cívics.

 

Qui pot demanar el nomenament de Ciutat del Bàsquet Català?

La petició per la designació l’ha de realitzar l’Ajuntament que correspongui, conjuntament amb un club, entitat o Comissió.

 

Primers passos de la ciutat escollida.

La ciutat elegida, designada pel Patronat de la Fundació d’entre les sol•licituds presentades, ha de constituir una Comissió Organitzadora formada per les persones que els clubs del territori designin, i on hi haurà també un representant institucional. Aquesta Comissió prepara un programa d’actes i activitats relacionades amb el bàsquet i la població, que es desenvoluparan al llarg d’un any. Aquest programa es presenta al Patronat de la Fundació per la seva consideració.

 

Què ha de fer la Ciutat del Bàsquet Català?

S’acostuma a realitzar la inauguració de l’any amb un acte institucional o acadèmic, a l’Ajuntament de la ciutat designada, en els mesos de gener o febrer. Una vegada realitzades les activitats programades es realitza la cloenda, usualment al mes de novembre, en un acte final que acostuma a ser un sopar, on al marge convocar el món del bàsquet, cada població acostuma a distingir persones del bàsquet local, i es produeix el relleu a la ciutat designada pel proper any. L’acte del relleu consisteix en el lliurament per part de l’alcalde o representant del municipi que acaba l’any, al seu homònim de la nova ciutat, d’un cartell on hi consta el logotip de la “Ciutat del Bàsquet Català” i el nom de la ciutat designada.

 

És imprescindible…

Comptar amb el suport i la implicació de les institucions locals (Ajuntament), del territori (Consells Comarcals, Diputacions, etc) així com l’ajut d’altres entitats ciutadanes.

 

Activitats de la Ciutat del Bàsquet Català

Les ciutats que fins ara han gaudit d’aquesta efemèrides han desenvolupat activitats tan diverses com exposicions de cartells, segells, fotografies i història del bàsquet local, concursos de logotips, de dibuixos de temàtica de bàsquet entre els escolars, clínics d’entrenadors, estades d’àrbitres, concursos d’animadores, recorreguts botant pilotes, tornejos, 3×3, congressos, jornades de veterans, trobades, presentació de llibres, etc, i cadascuna d’aquestes activitats ha representat i representa un focus d’atenció social, cultural, cívica i esportiva, que implica a gran part de la població.

 

 

 

 

 

A continuació hi trobareu detallades les designacions de les Ciutats del Bàsquet Català des del seus inicis i fins a l'actualitat.

 

Lleida, 2000

Girona, 2001 Mataró, 2002 Tarragona, 2003

L'Hospitalet de Llob. 2004

Badalona, 2005 Manresa, 2006 Castellar del Vallès, 2007

Sitges, 2008

Blanes, 2009 Tortosa, 2010 Vic, 2011

Terrassa, 2012

Castelldefels, 2013

La Seu d'Urgell, 2014

Granollers, 2015

SantFruitós del B. 2016

Sant Cugat del Vallès, 2017

Calella, 2018

Reus, 2019

Balaguer, 2020-2021

 

Banyoles, 2022

   

 

Arxiu històric

ARXIU HISTÒRIC

 

L’arxiu recull el fons principal de la Fundació conserva tot tipus de de documents relacionats amb el món de l'esport i l'educació física, eespecialment del basquetbol des dels seus inicis, i està organitzat en diferents seccions, bàsicament: paper, gràfic, fotogràfic i fílmic.

Aquest fons també està a disposició d'investigadors i clubs per la seva utilització en llibres o exposició, subjecte a les normes legals de reproducció de la propietat intel·lectual.

L’arxiu consta de les següents seccions:

1. Arxiu documental en paper. (Consta de 1173 entrades)    

  • Federació Catalana de Basquetbol
  • Fundació del Bàsquet Català
  • Clubs          
  • Personatges
  • Competicions
  • Altres

 

2. Arxiu gràfic. Actualment consta de més de 2500 objectees de material imprés, agrupats en:

  • Cartells (1154)
  • Adhesius (189)
  • Entrades (150)
  • Paperetes Loteria (346)
  • Altres (cromos, postals, calendaris, etc.)

 

 

3. Arxiu Fotogràfic: Fons Fundació (suport paper i digital)

  • Suport paper: Compost de més de 12500 fotografies en suport paper. Totes descrites i catalogades, i en procés de digitalització (4500).
  • Suport digital, dividit tres apartats:

– Esdeveniments Fundació. Donacions clubs i altres. Personatges. Aquesta última és el resultat del projecte “Història Oral del Basquetbol Català” gràcies a la cessió del material personal dels entrevistats. En l'actualitat el fons està integrat pels següents arxius: Encarnacion Hernàdez Ruiz, Enric Piquet i Miquel, Marcel·li Maneja, Joan Bassó, Joan Canals, Jordi Canals, Joan Reira, Pere Costa i Amigó, Francesc Pardos (UE Gaudi)

– Fons federació (esdeveniments i competicions suport digital)

– Fons Conde & Ramos. Cessió. (1960 – 1995 suport paper amb més de 25000 fotografies en procés de digitalització (més de 20.000 en l’actualitat) i de descripció i catalogació (més de 5000). Un segon apartat de diapositives encara sense treballar.

4. Videoteca. En diferents suports tenim 952 entrades amb competicions, fonaments i tàctica, bàsquet USA, Programes de televisió i pel·lícules amb temàtica relacionada amb el basquetbol. Els vídeos en l’actualitat estan en procés de digitalització.

  • Vídeo
  • DVD
  • CD
  • Mini DVD
  • Súper 8 mm

5. Història Oral.

La Fundació del Bàsquet Català va engegar a la fi del 2013 un projecte d'Història Oral del Bàsquet Català. L'objectiu era tenir en primera persona la crònica del bàsquet a través dels seus principals protagonistes: jugadors, entrenadors, àrbitres, directius i periodistes. Un segon objectiu era el d'intentar preservar tots els records dels protagonistes, fotos, carnets i qualsevol altre element.

La Fundació es va comprometre a reproduir digitalment tots els documents aportats per les entrevistes, retornant juntament amb els originals una còpia digitalitzada als entrevistats. Des de finals del 2013 i durant el 2014 es va entrevistar a deu protagonistes de la nostra història: Eduard Kucharski, Encarnación Hernández, Marcel·lí Maneja, Justo Conde, Enric Piquet, Joan Bassó, Joan Carles, Jordi Canals, Pere Costa i Amigó i Joan Riera.

 

 

 

Filatèlia i Numismàtica

FILATÈLIA I NUMISMÀTICA

 

La Fundació del Bàsquet Català disposa d'una secció filatèlica des del moment de la seva creació i d'una certa col·lecció de segells amb motius de bàsquet.

 

 

 

El fet que dos destacats homes del bàsquet català com Ricard Blanco Poch (Tarragona), malauradament ja desaparegut, i Pere Magrané Torrell (Reus), siguin uns col·leccionistes reconeguts i posseeixin dues col·leccions de segells 

exclusius de bàsquetbol, consideres entre les tres o quatre millors del món, al marge l'afició a aquesta especialitat d'altres membres de la Fundació va fer considerar la conveniència de disposar d'aquesta faceta. Per facilitar aquesta dedicació la Fundació està afiliada a la Federación Española de Sociedades Filatélicas, i això permet disposar de carnets per distribuir entre els membres de la Fundació o persones vinculades a clubs federats que hi estiguin interessades.

En diferents ocasions la Fundació ha pogut organitzar exposicions de les col·leccions, o de part d’elles, dels seus associats Srs, Blanco i Magrané. Una d’elles va tenir lloc a Lleida, en ocasió de la primera edició de “Ciutat del Bàsquet Català. Lleida 2000”, amb un gran èxit de visitants, alhora que es va establir un matasegells oficial especial de l’esdeveniment.

 

 

Així mateix, i en ser un àmbit molt relacionat amb la Filatèlia, la Numismàtica també té un lloc destacat en el fons històric de la Fundació, que posseeix una amplia col·lecció de medalles de diferents esdeveniments mundials, europeus, espanyols i catalans de bàsquet .

 

GALA CISTELLA D’OR

GALA CISTELLA D'OR 

 

 

Iniciativa realitzada per primera vegada el 3 de febrer de 2012, amb la finalitat de distingir personalitats/entitats rellevants de l’àmbit català, que amb la seva tasca han afavorit el desenvolupament i progressió de l’esport català. Amb aquesta celebració, la Fundació feia avinent el seu desig de ser una institució capdavantera i de prestigi, reconeixent la vàlua dels qui han estat amatents amb el bàsquet i l’esport.

 

 

En la seva primera edició s’han guardonat les següents personalitats:

 

· El Sr. Jordi Pujol i Soley, per la seva tasca des de la Presidència de la Generalitat a impulsar i realitzar la construcció i modernització de pavellons esportius arreu de Catalunya i legislant atorgant personalitat jurídica a clubs i Federacions esportives.

· El Sr. Pasqual Maragall i Mira, per la seva iniciativa, empenta i tenacitat, liderant que fos possible per Barcelona i Catalunya organitzar els millors Jocs Olímpics de la història, i amb aquesta efemèrida és facilita la construcció i modernització de múltiples infraestructures arreu del país.

· El Sr. Cardenal Lluís Martínez Sistach, com a representant de múltiples Centres Parroquials i Centres d’Ensenyament d’Ordres religioses, que en la difícil època de postguerra, en els anys 40 als 60, facilitaren i promogueren la pràctica del basquetbol i la creació de molts dels seus clubs.