Blog Elements

You can display blog posts in various ways with the “Blog Post” element/shortcode. You can see one example here and even more at the blog main menu item of this demo.

4t volum del llibre ‘el bàquet a Catalunya’

4T VOLUM DEL LLIBRE 'EL BÀSQUET A CATALUNYA'

El passat dilluns 11 de març es va presentar oficialment el 4t volum del llibre 'El Bàsquet a Catalunya', de l'autor Lluís Puyalto. L'acte de presentació es va celebrar a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona i va comptar amb un breu i distès col·loqui.

El llibre 'El Bàsquet a Catalunya' esdevé un resum de la història del Bàsquet al territori català, dividit en diverses etapes a nivell cronològic. En aquest quart volum, que s'emmarca dins el Centenari del Bàsquet Català, tracta des de la unificació fins a la modernització (1983-2010), s'hi narra l'evolució del bàsquet a Catalunya, en el període comprès entre l'any 1983 i el 2010.

Si esteu interessats o interessades a adquirir aquest llibre, podeu contactar directament amb la Fundació del Bàsquet Català.
– Donatiu: 15 euros.

Aquest donatiu va destinat íntegrament a la millora, restauració i compra de material del Fons Històric del centre d’estudis de la Fundació del Bàsquet Català.

Tornen els Premis FBC de Periodisme Esportiu

TORNEN ELS PREMIS FBC DE PERIODISME ESPORTIU

 
 
Ja es coneixen els guardonats i les guardonades de la 7a edició dels Premis de la Fundació del Bàsquet Català de Periodisme Esportiu.

 

La 7a edició dels Premis FBC Periodisme Esportiu guardonarà, en la seva edició de 2024, a Albert Escuer (La Mañana), el programa '5 contra 5' (Badalona Comunicació), a Carles Jódar (Ràdio Manresa) i el pòdcast 'Faldilles Alineades' (de Clara Julià, Emma Granyer i Clara Vicenç). El lliurament dels premis tindrà lloc dilluns 11 de març de 2024 a les 19:30h a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona, en un acte en el que també es presentarà oficialment el 4t volum del llibre Història del Bàsquet a Catalunya, i es retrà homenatge a Patrons i Patrones de la Fundació del Bàsquet Català (FBC).

La Fundació del Bàsquet Català presenta la 7a edició d'aquest premi com a reconeixement al món del periodisme esportiu i, més concretament, als i les que es dediquen a donar llum al bàsquet català i de formació. En el seu afany de donar a conèixer i promocionar la seva tasca i objectius, la Fundació ha propiciat i establert el lliurament dels Premis de Periodisme Esportiu en diferents categories (premsa escrita, premsa digital, ràdio, televisió i fotografia). Uns premis amb els que vol guardonar professionals, programes i entitats; per la seva tasca aportant quelcom més que una simple informació de resultats o cròniques de partits, i que sobresurt pels seus valors, coneixements i formació.

Aquest guardó anual que proposa la Fundació del Bàsquet Català amb el suport de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), l'atorgarà un Jurat composat per membres de la Fundació i del Departament de Comunicació de l'FCBQ i de la Fundació, presidit pel Sr. Ferran Aril, president de l'FBC. El Jurat ha considerat tant persones (periodistes professionals), formats (programes, tertúlies, reportatges, pòdcasts, fotografies, articles,…) com mitjans de comunicació per la seva tasca de seguiment i desenvolupament del Bàsquet Català a nivell local, comarcal o estatal.

Els premis es concedeixen enguany en les categories de premsa escrita, televisió, ràdio i premsa digital; i les guardonades i guardonats d'aquesta 7a edició són:

  • Albert Escuer,
    de La Mañana, en categoria Premsa Escrita
  • Programa '5 contra 5',
    de Badalona Comunicació, en categoria Televisió
  • Carles Jódar,
    de Ràdio Manresa, en categoria Ràdio
  • Pòdcast 'Faldilles Alineades',
    a plataformes i GironaFM de Clara Julià, Emma Granyer i Clara Vicenç, en categoria Premsa Digital

 

Tret de sortida a Martorell, Ciutat del Bàsquet Català 2024

TRET DE SORTIDA A MARTORELL, CIUTAT DEL BÀSQUET CATALÀ 2024
 

L'Auditori Joan Cererols del Centre Cultural de Martorell ha estat la seu de la inauguració oficial de Martorell com a Ciutat del Bàsquet Català 2024.
 

L'Auditori Joan Cererols del Centre Cultural de Martorell ha acollit, aquest dimecres 28 de febrer a la tarda, la inauguració oficial de Martorell com a Ciutat del Bàsquet Català 2024. Aquest acte, conduït per la periodista Núria de José i que esdevé el tret de sortida del municipi del Baix Llobregat com a Ciutat del Bàsquet 2024, ha comptat amb la presència de Ferran Aril, President de la Fundació del Bàsquet Català (FBC) i de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ); Xavier Fonollosa, Alcalde de l'Ajuntament de Martorell; Gerard Mimó, Regidor d'Esports de l'Ajuntament de Martorell; Laura Amat, Presidenta del Club Bàsquet Martorell; Josep March, Representant Territorial de l'Esport a Barcelona; Teresa Sambola, Coordinadora de l'Àrea d'Esports de la Diputació de Barcelona; Laura del Amo, Presidenta del Club Bàsquet La Mercè; així com també diversos membres de la Junta Directiva de l'FCBQ, entre d'altres autoritats presents.

Durant la inauguració, es va projectar el vídeo promocional i commemoratiu i la imatge oficial de 'Martorell, Ciutat del Bàsquet Català 2024', i va tenir lloc la presentació del programa d'activitats previstes durant aquest any davant les autoritats i les entitats esportives, acompanyada del tradicional torn de parlaments institucionals.
 

Enguany, Martorell oferirà prop d'una vintena d'activitats, de caire social, esportiu i cultural relacionades amb el bàsquet, sota la coordinació d'una comissió organitzadora que formen els dos clubs de la ciutat (Club de Bàsquet La Mercè i Club Bàsquet Martorell) i l'Ajuntament de Martorell, que nodriran un atractiu i divers cartell en l'agenda d'esdeveniments planificats i programats al llarg dels propers mesos.

Entre el seguit d'iniciatives, la localitat martorellenca serà amfitriona de diferents fases finals dels Campionats de Catalunya l'FCBQ, tant en categoria femenina com masculina; comptarà amb presència del 3×3 amb els torneigs organitzats pels clubs locals, un d'ells amb caire solidari de la mà del CB La Mercè i de l'ONG Mans Mercedàries; serà una de les seus dels Cursos de Formació de l'FCBQ per a entrenadores i entrenadors de Nivell 0 en el proper mes de juliol; oferirà els Campus muntats per les entitats de bàsquet del municipi; es durà a terme el Torneig Mini Vila de Martorell Memorial Jordi Amo el pròxim 28 de setembre; i, per últim, en el mes de desembre, el CB Martorell encapçalarà la 23a edició del Torneig Cadet Vila de Martorell. A més a més, durant tot l'any, també hi hauran Mentories Esportives, un projecte que té com a objectiu posar en valor l’esport i les activitats esportives per promoure els hàbits de vida saludables, la gestió emocional i l’adquisició de competències transversals. La comissió organitzadora també està preparant altres activitats, que s'aniran actualitzant degudament en el programa d'activitats oficial.

Després d'un 2023 marcat pel Centenari del Bàsquet Català (1923-2023) i per l'extens programa d'esdeveniments i actes d'àmbit esportiu però també de caire lúdic, social, cultural i solidari arreu del territori, la Fundació del Bàsquet Català (FBC) reprèn el projecte de la Ciutat del Bàsquet Català, iniciat l'any 2000, i designa Martorell com a Ciutat del Bàsquet Català 2024. Així mateix, aquest nomenament referma el compromís de la ciutat amb l'esport i l'activitat física, després que Martorell fos Ciutat Europea de l'Esport l'any 2023.

Fins el present, les ciutats designades per la Fundació del Bàsquet Català com a "Ciutat del Bàsquet Català" han estat: Lleida 2000, Girona 2001, Mataró 2002, Tarragona 2003, L'Hospitalet 2004, Badalona 2005, Manresa 2006, Castellar del Vallès 2007, Sitges 2008, Blanes 2009, Tortosa 2010, Vic 2011, Terrassa 2012, Castelldefels 2013, La Seu d'Urgell 2014, Granollers 2015, Sant Fruitós de Bages 2016, Sant Cugat del Vallès 2017, Calella 2018, Reus 2019, Balaguer 2020-21 i Banyoles 2022.

Martorell, Ciutat del Bàsquet Català 2024

MARTORELL, CIUTAT DEL BÀSQUET CATALÀ 2024

 

La Sala de Plens de l'Ajuntament de Martorell ha acollit la signatura institucional del conveni de nomenament de Martorell com a Ciutat del Bàsquet Català.

 

 

La Sala de Plens de l'Ajuntament de Martorell ha estat l'escenari, dimarts 20 de febrer a la tarda, de la signatura institucional del conveni de nomenament de Martorell com a Ciutat del Bàsquet Català 2024. La inauguració va comptar amb la presència de Ferran Aril, President de la Fundació del Bàsquet Català (FBC) i de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ); Xavier Fonollosa, Alcalde de l'Ajuntament de Martorell; Gerard Mimó, Regidor d'Esports de l'Ajuntament de Martorell; Laura Amat, Presidenta del Club Bàsquet Martorell; Laura del Amo, Presidenta del Club Bàsquet La Mercè; i Joan Soler, Patró de la Fundació del Bàsquet Català; entre d'altres autoritats presents.

Després d'un 2023 marcat pel Centenari del Bàsquet Català (1923-2023) i per l'extens programa d'esdeveniments i actes d'àmbit esportiu però també de caire lúdic, social, cultural i solidari arreu del territori, la Fundació del Bàsquet Català (FBC) reprèn el projecte de la Ciutat del Bàsquet Català iniciat l'any 2000 i designa Martorell com a Ciutat del Bàsquet Català 2024.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El municipi del Baix Llobregat organitzarà, durant tot el 2024, diferents esdeveniments esportius, socials i culturals relacionats amb el bàsquet, sota la coordinació d'una comissió organitzadora que formen els dos clubs de la ciutat (Club de Bàsquet La Mercè i Club Bàsquet Martorell) i l'Ajuntament de Martorell.

D'altra banda, dimecres 28 de febrer es donarà el tret de sortida oficial amb l'acte d'inauguració a l'Auditori Joan Cererols del Centre Cultural de Martorell. En aquesta inauguració es presentarà la imatge oficial de Martorell com a Ciutat del Bàsquet Català 2024 i el seguit d'activitats previstes durant aquest any davant les autoritats i les entitats esportives. Aquest nomenament referma el compromís de la ciutat amb l'esport i l'activitat física, després que Martorell fos Ciutat Europea de l'Esport l'any 2023.
 

 

Fins el present, les ciutats designades per la Fundació del Bàsquet Català com a "Ciutat del Bàsquet Català" han estat: Lleida 2000, Girona 2001, Mataró 2002, Tarragona 2003, L'Hospitalet 2004, Badalona 2005, Manresa 2006, Castellar del Vallès 2007, Sitges 2008, Blanes 2009, Tortosa 2010, Vic 2011, Terrassa 2012, Castelldefels 2013, La Seu d'Urgell 2014, Granollers 2015, Sant Fruitós de Bages 2016, Sant Cugat del Vallès 2017, Calella 2018, Reus 2019, Balaguer 2020-21 i Banyoles 2022.

Loteria de Nadal 2023

65.182 EL NÚMERO DE LA SORT DE LA FUNDACIÓ DEL BÀSQUET CATALÀ
 

La Fundació del Bàsquet Català (FBC) posa a la vostra disposició les participacions de la Rifa de Nadal d'enguany. Un any més es jugarà a un sol número, el 65.182.

 

Les participacions són de 2€ (1,60€ de joc + 0,40€ de donatiu) i es poden adquirir a les oficines de la Fundació del Bàsquet Català:

També es poden adquirir a la seu de la Federació Catalana de Basquetbol a Barcelona i a les Representacions Territorials de l'FCBQ a Girona, Lleida i Tarragona.

  • FEDERACIÓ CATALANA de BASQUETBOL (Rambla Guipúscoa, 27, planta baixa – Barcelona)
  • RT de GIRONA DE l’FCBQ (Passeig d’Olot, 82 – Girona)
  • RT de LLEIDA DE l’FCBQ (c/ Tarragona, 27, entresol – Lleida)
  • RT de TARRAGONA de l’FCBQ (c/ Soler, 22 – Tarragona)

Agraïts per la vostra col·laboració, us desitgem que la sort us acompanyi!

 

III EDICIÓ BALL & ROLL 2024

BALL & ROLL 
 

Torna Ball & Roll, els millors stage de pretemporada per preparar la temporada de la millor manera possible en un entorn esportiu ideal.

 

Stage Ball&Roll

Introdueix els primers detalls tècnics i tàctics de l’equip, per assolir els objectius de la temporada, alhora que treballes la cohesió del grup en unes instal·lacions esportives adaptades a les teves necessitats.

30 i 31 d'agost i 1 de setembre 2024 – Seminari Diocesà de Tortosa // Amposta Parc

6, 7 i 8 de setembre de 2024 – Seminari Diocesà de Tortosa 

13, 14 i 15 de setembre de 2024 – Casa de Colònies el Vilà (Banyoles)

INSCRIPCIÓ

 

Pretemporada Ball&Roll Júnior 

Entrenaments i partits per fer una preparació global i específica de la temporada, exclusiu per a les categories de Júnior 

6, 7 i 8 de setembre de 2024
Hospitalet de l'Infant i Miami Platja

INSCRIPCIÓ

 

Pretemporada Ball&Roll Sènior

Entrenaments i partits per fer una preparació global i específica de la temporada, exclusiu per a les categories de Sènior

6, 7 i 8 de setembre de 2024
Lloret de Mar

INSCRIPCIÓ

 

 

 

A continuació trobareu tota la informació al respecte. Per veure el dossier cal clicar la imatge.
 

    

 
 
Per qualsevol dubte o consulta que es pugui tenir, no dubteu en posar-vos en contacte al correu ballandroll@basquetcatala.cat o al 613.148.504
 

Banyoles, Ciutat del Bàsquet Català 2022

BANYOLES, CIUTAT DEL BÀSQUET CATALÀ 2022
 

L'Auditori de l'Ateneu de la capital del Pla de l'Estany va acollir, dissabte 26 de febrer, l'acte de presentació de 'Banyoles, Ciutat del Bàsquet Català 2022'.

 


 

L'Auditori de l'Ateneu de Banyoles va acollir, dissabte 26 de febrer a les 12h del migdia, de l'acte de presentació de Banyoles com a Ciutat del Bàsquet Català 2022. En aquesta ocasió, l'escenari de l'Auditori banyolí es va convertir en una pista de bàsquet per a la celebració de l'acte, presentat per l'actor Genís Casals.

La inauguració va comptar amb la presència de Ferran Aril, President de la Fundació del Bàsquet Català (FBC) i de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), Miquel Noguer, Alcalde de Banyoles i President de la Diputació de Banyoles, Francesc Xavier Santaló, Vicepresident de l'FCBQ i President de la Representació Territorial de Girona de l'FCBQ, Jordi Congost, Regidor d'Esports de la capital de la comarca del Pla de l'Estany i Pep García, representant del Club Bàsquet Banyoles, Cayetano Pérez, President de l'Spar Girona, els vicepresidents i Patrons de la Fundació així com també diversos membres de la Junta Directiva de l'FCBQ i de l'RT de Girona de l'FCBQ, entre d'altres.

Durant l'acte, en què també hi va assistir Júlia Soler, jugadora banyolina de l'Spar Girona però cedida enguany al Cadí La Seu, en qualitat de padrina, així com també una bona delegació de jugadors i jugadores del Club Bàsquet Banyoles, es va projectar l'estrena del vídeo promocional i commemoratiu de 'Banyoles, Ciutat del Bàsquet Català 2022' i va tenir lloc la presentació del programa d'activitats per a donar pas al tradicional torn de parlaments institucionals.

Enguany, Banyoles oferirà prop d'una vintena d'activitats, de caire social, esportiu i cultural, que nodriran un atractiu i divers cartell en l'agenda d'esdeveniments planificats i programats durant els propers mesos de l'any. Entre el seguit d'iniciatives, la capital banyolina serà amfitriona de diferents fases finals dels campionats de l'FCBQ, una de les seus de la 5a edició del Circuit 3×3 FCBQ i acollirà, entre d'altres, el Torneig Mateu Pell. Així mateix, també hi hauran competicions socials de baskin, una trobada de veteranes Basketdona, la final de la lliga de Capacitats, una jornada de Bàsquet al Carrer amb el bàsquet com a permanent epicentre d'un ampli compendi d'activitats socials i culturals de la ciutat, com la fira È bo, È mel.

– PROGRAMA D'ACTIVITATS BANYOLES, CIUTAT DEL BÀSQUET CATALÀ 2022
 

Amb la designació per part del Patronat de la Fundació del Bàsquet Català (FBC) de Banyoles com a 'Ciutat del Bàsquet Català 2022', és tercera vegada que aquesta condició recala a territori gironí, havent-se celebrat l'any 2001 a Girona i el 2009 a la localitat de Blanes. Iniciat l'any 2000, el projecte consisteix en nominar, cada any, una ciutat, vila o poble de Catalunya com a Ciutat del Bàsquet Català, on durant tot el curs es celebren activitats i actes esportius, socials i culturals referents al basquetbol. La capital de la comarca del Pla de l'Estany agafa el relleu de Balaguer.

Fins el present les ciutats designades com a "Ciutat del Bàsquet Català" han estat: Lleida 2000, Girona 2001, Mataró 2002, Tarragona 2003, L'Hospitalet 2004, Badalona 2005, Manresa 2006, Castellar del Vallès 2007, Sitges 2008, Blanes 2009, Tortosa 2010, Vic 2011, Terrassa 2012, Castelldefels 2013, La Seu d'Urgell 2014, Granollers 2015, Sant Fruitós de Bages 2016, Sant Cugat del Vallès 2017, Calella 2018, Reus 2019 i Balaguer 2020-21.

 

 

XXVIIIa FESTA ”HISTÒRICS DEL BÀSQUET CATALÀ”

XXVIIIa FESTA ''HISTÒRICS DEL BÀSQUET CATALÀ''

 

Dissabte 21 d'octubre tindrà lloc la 28a edició de la Festa "Històrics del Bàsquet Català" organitzada per la Fundació del Bàsquet Català.
 

La Fundació del Bàsquet Català (FBC) organitza la seva tradicional festa social, que enguany arriba a la seva 28a edició, en el decurs de la qual es distingeix com a "Històrics del Bàsquet Català", a persones que han deixat una forta empremta en la història del nostre esport, al llarg d'una continuada trajectòria de servei als seus clubs i al Bàsquet Català.

Durant l'acte, que tindrà lloc el proper divendres 21 d'octubre a partir de les 19.45h a l'Hotel Catalonia Barcelona Plaza, es soparà i es parlarà de bàsquet, es retrobaran vells amics i es lliuraran les distincions que el Patronat de la Fundació ha acordat en aquesta ocasió, a les següents persones:
 

  1. Francesc DE PUIG VILADRICH
  2. Antoni SOLÀ CANALS
  3. José Luís GARCIA VELA
  4. Joan MASO ALBERT
  5. Ignacio SOLOZABAL IGARTUA
  6. Xavier VALLS CAMP
  7. Francesc NAVARRO SANFULGENCIO
  8. Estanislau ORRIT ESCODA
  9. Antoni SALAT BRUNEL
  10. Jordi SANT i BOSCH
  11. Lluís VALLS VILÀ
  12. Lali VILA SUNYER
  13. Carme VILAGRAN MONER
     

L'Hotel Catalonia Barcelona Plaza (Pl. Espanya, 6-8) serà l'escenari d'aquesta festa que s'iniciarà a les 19:45h. El preu del tiquet és de 55 euros i la reserva d'aquests es pot fer per transferència bancària, per telèfon (93.396.66.20), per correu electrònic fundacio@basquetcatata.cat o bé personalment a la seu de la Fundació del Bàsquet Català (Rambla Guipúscoa, 27 -2a planta-) de dilluns a dijous en horari de 10h a 14h i de 16h a 18:30h i divendres de 9:30h a 14:30h.

A fi de facilitar l'organització de l'acte es prega fer la reserva amb la major antelació possible.

CIRCULAR XXVIII FESTA HISTÒRICS DEL BÀSQUET CATALÀ

 

 

Encarna Hernández Ruiz, pionera del Bàsquet Femení a Catalunya.

ENCARNA HERNÁNDEZ RUIZ, PIONERA DEL BÀSQUET FEMENÍ A CATALUNYA

 

Encarna Hernández "la niña del gancho’’, ahir dimarts, 18 de setembre va rebre el reconeixement amb la medalla d’or de la Real Orden al Mérito Deportivo que concedeix el Consejo Superior de Deportes (CSD) per trencar fronteres i ser un exemple per la lluita i la igualtat dels drets de la dona i l’esport durant el transcurs de la seva vida.

Va néixer a la localitat murciana de Lorca al 1917. Als 10 anys va arribar a Barcelona. Va començar a jugar amb 13 anys al barri de les Corts.

Gràcies a la tasca de recerca del Sr. Lluís Puyalto, el Dijous 4 de juliol de 2013, la Fundació del Bàsquet Català va rebre la seva visita.
 

Un any després, al 2014 es va celebrar la 'Nit del Bàsquet Català’', organizada per la Federació Catalana de Bàsquet. L’Encarna va rebre un reconeixement especial per part de la FCBQ.

 

El 10 d’abril de 2019 el Club Bàsquet Femení Osona va organitzar, col·laboració amb els Cinemes Sucre de Vic, la projecció del documental 'La niña del gancho', una història que relata les vivències de l’Encarna Hernández, una de les pioneres del bàsquet a Catalunya.

 

100è aniversari Enriqueta Olivart, pionera del Bàsquet Català

100è ANIVERSARI ENRIQUETA OLIVART, PIONERA DEL BÀSQUET CATALÀ

 

El passat dimarts 10 de març és va celebrar el 100è aniversari de la Sra. Enriqueta Olivart, pionera del Bàsquet Català.

 

Dilluns 9 de Març van fer un vermut a les 11:00h del matí per inaugurar una miniexposició de fotografies al centre Geriàtric Gure-Etxea. Part de les fotos que hi havien exposades pertanyen a l'arxiu històric de la Fundació del Bàsquet Català. Dimarts 10 de Març, dia del seu aniversari, a les 16 van fer un berenar on van assistir el Sr. Lluís Puyalto, encarregat del centre d'estudis i el Sr. Enric Prats, Vicepresident d'Afers Culturals i Secretari. 

El Sr. Enric Prats va fer entrega d'una placa a la Sra. Enriqueta Olicart, pionera del Bàsquet Català en el seu 100è aniversari, van celebrar-ho amb un pastís i van poder gaudir d'un gran dia.
 

 

 

3a Edició dels Premis Sènior XX anys

3a EDICIÓ DELS PREMIS SÈNIOR XX ANYS DE LA FUNDACIÓ DEL BÀSQUET CATALÀ

 

El Museu Olímpic i de l'Esport Joan Antoni Samaranch va acollir la 3a edició d'una festa que reconeix la fidelitat de jugadores i jugadors d'arreu de Catalunya als seus clubs.

 

 

La Fundació del Bàsquet Català (FBC) va celebrar, aquest dimarts 4 de febrer a les 20h a l'Auditori del Museu Olímpic i de l'Esport Joan Antoni Samaranch de Barcelona, la 3a edició dels 'Premis Sènior'.

En un acte tancat, la Fundació va guardonar aquells jugadors i jugadores que han estat al seu club 20 anys o més i que han jugat o encara juguen al Sènior del seu mateix club, demostrant una fidelitat i lleialtat al seu club i als seus colors. Jugadors i jugadores que per la seva trajectòria representen els valors i l'essència d'un club.

 

Els guardonats d'aquesta 3a edició dels 'Premis Sènior' van ser els següents:

  • Oleguer Cruz Martí, jugador de l’AE Bàsquet Berga durant 24 temporades.
  • Jordi Gargallo López, jugador del CB Viladecans durant 23 temporades.
  • Teresa Gómez Castellà, jugadora de la UE Mataró durant 21 temporades.
  • Marc Jorba Berruezo, jugador del CB Esparreguera durant 21 temporades.
  • Albert Mosqueda Lambert 'Tito', jugador del CB Grifeu-Llançà durant 28 temporades.
  • Carlos Olmos Monzón, jugador del BC Tecla Sala durant 22 temporades.
  • Víctor Ortuño Pascual, jugador del CIC durant 24 temporades.
  • Jordi Ramírez Bastart, jugador del BC Gramenet durant 23 temporades.
  • Sergi Ramírez Bastart, jugador del BC Gramenet durant 23 temporades.
  • Marc Rueda Martí, jugador del BC Tecla Sala durant 21 temporades.
  • David Segarra Solsona, jugador del CEP Vallfogona durant 30 temporades.
  • Albert Tomàs Morales, jugador de l’AE Bàsquet Berga durant 27 temporades.
  • Fernando Vàzquez Solà, jugador del CIC durant 24 temporades.

 

                                                                         Cliqueu a la fotografia per a veure la resta d'imatges

Lliurament dels Premis Fundació del Bàsquet Català de Periodisme Esportiu 2021

LLIURAMENT DELS PREMIS FUNDACIÓ DEL BÀSQUET CATALÀ DE PERIODISME ESPORTIU

 

Robert Álvarez, Sergi Amat, Eduard Omedes i Xavier Saisó, guardonats en la 6a edició dels Premis Fundació del Bàsquet Català de Periodisme Esportiu.

 

 

Aquest dilluns 29 de novembre, l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona ha estat l’escenari del lliurament dels Premis Fundació del Bàsquet Català de Periodisme Esportiu 2021 com a reconeixement al món del periodisme esportiu i, més concretament, als que es dediquen a donar llum al bàsquet, català i de formació. Instaurats per la Fundació del Bàsquet Català (FBC) en el seu afany de donar a conèixer i promocionar la seva tasca i objectius, la Fundació ha propiciat i establert aquest premi en diferents categories (premsa escrita, premsa digital, ràdio, televisió i fotografia).

Uns premis amb els que vol guardonar els professionals i entitats, la tasca dels quals aporta quelcom més que una simple informació de resultats o cròniques de partits, i que sobresurt pels seus valors, coneixements i formació. En aquesta 6a edició, els premis s’han concedit en les categories de premsa escrita, televisió, fotoperiodisme i ràdio; i els guardonats han estat:

· Sr. Robert Álvarez (El País), en categoria Premsa Escrita

· Sr. Sergi Amat (TAC12 TV), en categoria Televisió

· Sr. Eduard Omedesen categoria Fotoperiodisme

· Sr. Xavier Saisó (SER)en categoria Ràdio

Aquests guardons anuals promoguts per la Fundació del Bàsquet Català amb el suport de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), els han atorgat un Jurat composat per membres del Patronat de l’FBC i del Departament de Comunicació de l’FCBQ i de la Fundació, presidit pel Sr. Ferran Aril, president de l’FBC. El Jurat ha considerat tant persones (periodistes professionals), formats (programes, tertúlies, reportatges, fotografies, articles,…) com mitjans de comunicació per la seva tasca de seguiment i desenvolupament del Bàsquet Català.
 

 

Fes clic AQUI per veure tota la galeria d’imatges.

 

p>

El Bàsquet Català som tots

EL BÀSQUET CATALÀ SOM TOTS

 

El President de la Federació Catalana de Basquetbol i de La Fundació del Bàsquet Català, conjuntament amb la Directora General Corporativa de la Fundació, reben l’Elvis, jugador del SESE Special Spurs

 

El passat dijous dia 11 d’Abril, la ‘Biblioteca Josep Oriola’ de la Fundació del Bàsquet Català va ser l’escenari de la visita de l’Elvis Joel Cabrera Gómez, jugador de bàsquet de diversitat funcional al SESE Special Spurs. El President de l’FCBQ i de la Fundació, Joan Fa, i la Directora General Corporativa de la Fundació, Marisol Colet, van rebre a l’esportista amb qui varen poder xerrar durant una estona sobre la seva situación i els seus objectius de futur. 

                                                                                             Cliqueu a la imatge per veure totes les fotografies

 

L’Elvis, de la mà de la Directora General Corporativa de la Fundació, va ser protagonista d’una petita entrevista i va poder conèixer de primera mà les instal·lacions de l’FCBQ i la Fundació, en un recorregut per tota ‘la casa’. La visita va cloure amb l’entrega, per part del President Joan Fa, d’una samarreta de la Selecció Catalana com a record i reconeixement a l’esforç i dedicació de l’Elvis pel bàsquet.

XXVIa FESTA ”HISTÒRICS DEL BÀSQUET CATALÀ”

XXVIa FESTA ''HISTÒRICS DEL BÀSQUET CATALÀ''

Divendres 29 de març tindrà lloc la 26a edició de la Festa "Històrics del Bàsquet Català" organitzada per la Fundació del Bàsquet Català.
 

Com cada any, la Fundació del Bàsquet Català (FBC) organitza la seva tradicional festa social, que enguany arriba a la seva 26a edició, en el decurs de la qual es distingeix com a "Històrics del Bàsquet Català", a persones que han deixat una forta empremta en la història del nostre esport, al llarg d'una continuada trajectòria de servei als seus clubs i al Bàsquet Català.

Durant l'acte, que tindrà lloc el proper divendres 29 de març a partir de les 20h a l'Hotel Catalonia Barcelona Plaza, es soparà i es parlarà de bàsquet, es retrobaran vells amics i es lliuraran les distincions que el Patronat de la Fundació ha acordat en aquesta ocasió, a les següents persones:

 

1. Jaume Albertí Boada
2. Miquel Bataller Guitart
3. Josep Bonastre Vázquez
4. Enric Campos Chaure
5. Francesc Farràs Serentill
6. Maite González Casals
7. Víctor Mas Ràfols
8. Josep Morris Escobar
9. Jordi Parra Estévez
10. Joan Salvadó Ferré
11. Vicenç Sanchís Rosique
12. Joan Ventura de San José

 

L'Hotel Catalonia Barcelona Plaza (Pl. Espanya, 8) serà l'escenari d'aquesta festa que s'iniciarà a les 20h. El preu del tiquet és de 55 euros i la reserva d'aquests es pot fer per transferència bancària, per telèfon (93.396.66.20), per correu electrònic secretaria.fundacio@basquetcatata.cat o bé personalment a la seu de la Fundació del Bàsquet Català (Rambla Guipúscoa, 27 -2a planta-) en horari de 10 a 14h i de 16 a 18:30h.

A fi de facilitar l'organització de l'acte es prega fer la reserva amb la major antelació possible

 

CIRCULAR XXVI FESTA HISTÒRICS DEL BÀSQUET CATALÀ

La Fundació del Bàsquet Català celebra la 2a edició dels premis Sènior 20 anys

SEGONA EDICIÓ DELS PREMIS SÈNIOR 20 ANYS

 

El proper dia 30 de Novembre a les 19 hores a l’Auditori del Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch de Barcelona la Fundació del Bàsquet Català celebrarà la Segona Edició del Premis Sènior.

Des del Bàsquet Català volem premiar aquells jugadors que comencen a un club des de ben petits i es retiren en el mateix, és a dir, jugadors que sempre han estat fidels al seu club. Aquells jugadors que per la seva trajectòria representen els valors i l’essència d’un club. Aquells jugadors que sempre han estat i estaran reconeguts des de el seu club, però mai han tingut un reconeixement del Bàsquet Català com es mereixen.
La Fundació del Bàsquet Català pretén premiar aquells jugadors que han estat dins del seu club 20 anys o més i que han jugat o encara juguen al Sènior del seu mateix club, demostrant una fidelitat i lleialtat al seu club i als seus colors.
Premiats, d’aquesta manera la Fudnació del Bàsquet Català, en nom del Bàsquet Català, vol agrair-vos la vostra dedicació, la vostra trajectòria i la implicació en el vostre club en particular i en el Bàsquet Català en general.

Els guardonats de la Segona Edició dels Premis Sènior han estat els següents:

•    Ignasi Ariño Villa, jugador de la UE Mataró durant 28 temporades
•    Xavier Bonastre Caballero, jugador del Club Bàsquet Roser durant 22 temporades
•    Oscar Càmara Navarro, jugador de la Secció Esportiva Santa Eulàlia durant 22 temporades
•    Daniel Casellas Padro, jugador del Club de Bàsquet Pujolet Manresa durant 22 temporades
•    Jordi Esteban Cabello, jugador del Club Bàsquet Prat durant 21 temporades
•    Albert Fabra Giménez, jugador del Bàsquet Ateneu Montserrat durant 21 temporades
•    Alberto Ferrer Mesa, jugador del CB Mollet durant 24 temporades
•    Mario Fuentes Carrasco, jugador del Club Bàsquet Martorell durant 23 temporades
•    Érica Laín Felipo, jugadora del CB Montmeló durant 21 temporades
•    Maria Olmo Forte, jugadora del Club Natació Terrassa durant 20 temporades
•    Antoni Ortiz Díaz, jugador del Club de Bàsquet Pujolet Maresa durant 22 temporades
•    Sònia Pascual Muro, jugadora del Bàsquet Femení Viladecans durant 23 temporades
•    Eloy Peña Martínez, jugador del Club Bàsquet Viladecans durant 23 temporades
•    Daniel Roura Coma, jugador del Bàsquet Ateneu Montserrat durant 26 temporades
•    Xavier Santandreu Jordà, jugador del Club de Bàsquet Pujolet Manresa durant 20 temporades
•    Marc Senar Briso, jugador del Club Bàsquet Montpedrós durant 21 temporades
•    Xavier Vazquez Valero, jugador del Club Bàsquet Prat durant 25 temporades
•    Maria Eulàlia Vila Sunyer, jugador del Basquet Olesa durant 20 temporades
•    Nèstor Zamora López, jugador del Club Bàsquet Cornellà durant 22 temporades

 

A l’acte només es podrà accedir amb invitació.

 

Mollet del Vallès acull l’exposició ‘100 anys de basquetbol a Catalunya’

EXPOSICIÓ A MOLLET, "100 ANYS DE BASQUETBOL A CATALUNYA. DEL PATI AL PARQUET".

 

La mostra '100 anys de basquetbol a Catalunya, del pati al parquet' està exposada fins el 30 d'octubre al Centre Cultural La Marineta de Mollet del Vallès.

 

 

El Club Bàsquet Mollet celebra enguany el seu 75è aniversari i, amb motiu d'aquesta efemèride, s'exposa la mostra '100 anys de basquetbol a Catalunya, del pati al parquet' produïda per la Fundació del Bàsquet Català (FBC).

Aquesta exposició, juntament amb diferents objectes i elements del fons històric de la Fundació del Bàsquet Català així com també material, fotografies i equipacions del passat del CB Mollet, es pot visitar de l'11 al 30 d'octubre de 2018 al Centre Cultural La Marineta de Mollet del Vallès (c/ de l'Església, 7). Dijous 11 d'octubre a les 19:30h va tenir lloc la inauguració.

Coincidint amb el seu 75è aniversari, el CB Mollet vol recuperar i conèixer el passat del club, així com els principals fets i motius que al llarg de tantes dècades han contribuït a fer del club una entitat molt arrelada a la ciutat, els èxits i desil·lusions que han anat omplint moltes vides de tantes persones que han ajudat amb el seu esforç i treball a fer del CB Mollet una entitat plena de sentiment.

Així doncs, la mostra es pot veure al Centre Cultural La Marineta fins el proper 30 d'octubre en horari de 15:15h a 21h de dilluns a divendres, mentre que els dissabtes es podrà visitar de 10h a 14h i de 16:30h a 20:30h.

 

 

El sopar, va ser un retrobament de moltes persones vinculades al Club Bàsquet Mollet durant tants i tants anys i una oportunitat de recordar moments amb la presentació del Documental de la Història del Club.

Sens dubte el moment més emotiu va ser el reconeixement a l’equip Campió de la Segona Divisió Nacional de la temporada 1977/1978 que va aconseguir l’ascens a la Primera Divisió Nacional. Un fet que va permetre situar la ciutat a l’elit del bàsquet estatal, i a la vegada que el millor del bàsquet nacional passés durant dues temporades per Mollet.

Tant l’exposició com al sopar es va poder comptar amb la presència del Sr. Enric Prats, Vicepresident primer de la Federació Catalana de Bàsquet i Vicepresident d'Afers Culturals de la Fundació del bàsquet Català.

 

 

 

 

Retrobament de la Selecció Catalana de Veteranes

Retrobament de la Selecció Catalana de Veteranes

 

El Club Bàsquet Santa Rosa de Lima Horta va retre homenatge al seu equip de la temporada 98-99 amb un partit davant la Selecció Catalana de Veteranes.

 

La Selecció Catalana de Veteranes va participar, el passat dissabte 6 d'octubre a la tarda, en el partit-homenatge del Lima-Horta Bàsquet al seu primer equip de la temporada 1998-1999.

L'escenari d'aquesta emotiva jornada del club barceloní va ser el Pavelló Virolai de Barcelona, en una jornada que va comptar amb la presència del President de la Federació Catalana de Basquetbol, Joan Fa; i en la que també es va aprofitar per recordar, amb un minut de silenci, la figura de l'ex jugador internacional i ex entrenador, Josep Lluís i Cortés, recentment traspassat.
 

Aquest retrobament de les integrants de Catalunya amb motiu de l'homenatge s'emmarca dins el 20è aniversari de la consecució del Campionat d'Espanya de 1a Divisió i el conseqüent ascens a la Lliga Femenina per part del primer equip del Lima-Horta la temporada 1998-99. El trofeu de campiones i el pertinent ascens de categoria es va assolir a Madrid, a la pista del Magariños (Estudiantes).

El combinat de la Selecció Catalana de Veteranes per aquest partit estava encapçalat per Oriol Villà, Pilar Bilbao, Jordi Escardívol i la Dra. Sílvia Treviño al cos tècnic, i va comptar amb les següents jugadores: Esther Tribaldos, Rosa Pérez, Elsa Donaire, Silvia Ruiz, Eulàlia Vila, Marta Mira, Meritxell Buil, Irene López, Núria Fonts i Deborah Carretero.
 

 

El Lima-Horta Barcelona, per la seva banda, va presentar la següent plantilla: Mar Rovira, Cristina Casado, Marta Buscarons, Rosa Maymi, Meritxell Domènech, Xisca Soler, Carme Farrés, Míriam Soler, Ivet Magdaleno, Imma Bruquetas, Yolanda Navarro, Noelia Parrilla i Anabel Jiménez. Dirigides des de la banqueta per Sergio Carmona i Ramon Campà.

Durant la jornada, el club barceloní també va aprofitar per presentar tots els seus equips per aquesta temporada 2018-19 abans del partit del Sènior Femení de Lliga Femenina 2 davant la Fundación Ardoi de Navarra.

Reus, Ciutat del Bàsquet Català 2019

 Reus, Ciutat del Bàsquet Català 2019

 

Ahir dijous, 27 de desembre de 2018 va tenir lloc la signatura del conveni entre l’Ajuntament de Reus i la Fundació del Bàsquet Català oficialitzant “Reus Ciutat del Bàsquet Català 2019”

 

L’acte va comptar amb la presència del President de la Fundació del Bàsquet Català (FBC) i de la Federació Catalana de Bàsquet (FCBQ), Joan Fa, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, el Regidor d'Esports, Jordi Cervera, el President de l'RT Tarragona FCBQ, Joan Cortina i el Representant Territorial de l'Esport a Tarragona, Joan Plana. Tots ells acompanyats també pel vicepresident i patró de l'FBC, Enric Prats, i el també patró Jordi Llaberia

 

Per a sorpresa del públic assistent, van participar també de l’acte els mítics exjugadors del Barça Audie Norris i Roger Esteller.

 

Amb la formalització d’aquest acord es dóna el tret de sortida a dotze mesos en què la ciutat tarragonina acollirà activitats i esdeveniments relacionats amb el bàsquet. L’exposició “100 anys del Bàsquet Català, del pati al parquet”, tertúlies, taules rodones i ponències, així com concursos o competicions escolars i federades són alguns dels exemples que ompliran durant aquest 2019 els carrers, els col·legis i els pavellons de la ciutat de Reus.

 

Reus prendrà el proper 10 de febrer, el relleu a la ciutat de Calella i es configurarà com a la XX Ciutat del Bàsquet Català, iniciativa que va néixer l’any 2000 amb l’objectiu de fomentar el desenvolupament, creixement i popularització del bàsquet arreu del territori català.

 

A la ciutat de Reus hi ha a hores d'ara 502 dones federades i 477 homes federats. La resta de llicències són escolars o de competició de lleure, fins a un total de 1.717 persones pràcticament habitualment aquest esport.

 

Aquest fet, unit a la tradició de la pràctica del bàsquet a Reus i afegint la implicació i el compromís de clubs i entitats -el Reus Deportiu, el Ploms, el Pare Manyanet, La Salle, el Joan Rebull, el Puigcerver, el Club Bàsquet cadira de rodes Costa Daurada i el Consell Esportiu del Baix Camp constituiran els elements claus per assegurar l’èxit de “Reus Ciutat del Bàsquet Català 2019”.

 

 

          

 

          

        Fotografies: Eusebi Sedeño. RT Tarragona FCBQ

4a edició dels Premis Fundació del Bàsquet Català de Periodisme Esportiu

4a EDICIÓ DELS PREMIS FUNDACIÓ DEL BÀSQUET CATALÀ DE PERIODISME ESPORTIU

 

Luis Mendiola, Ernest Macià, Sonia de Alba i Josep Lluís Garcia Surrallés seran els guardonats d'una edició que tindrà lloc a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona.

 

 

La Fundació del Bàsquet Català (FBC) presenta la quarta edició d'aquest premi, com a reconeixement al món del periodisme esportiu i, més concretament, als que es dediquen a donar llum al bàsquet, català i de formació. El lliurament dels Premis Fundació del Bàsquet Català de Periodisme Esportiu 2018 se celebrarà en un acte privat el proper divendres 21 de setembre a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona.

Instaurats per la Fundació del Bàsquet Català en el seu afany de donar a conèixer i promocionar la seva tasca i objectius, la Fundació ha propiciat i establert aquest premi en diferents categories (premsa escrita, premsa digital, ràdio, televisió i fotografia). Uns premis amb els que vol guardonar els professionals i entitats, la tasca dels quals aporta quelcom més que una simple informació de resultats o cròniques de partits, i que sobresurt pels seus valors, coneixements i formació.

Aquest guardó anual promogut per la Fundació del Bàsquet Català amb el suport de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), l'atorgarà un Jurat composat per membres del Patronat de l'FBC i del Departament de Comunicació de l'FCBQ i de la Fundació, presidit pel Sr. Joan Fa, president de totes dues entitats. El Jurat ha considerat tant persones (periodistes professionals), formats (programes, tertúlies, reportatges, fotografies, articles,…) com mitjans de comunicació per la seva tasca de seguiment i desenvolupament del Bàsquet Català.

Els premis es concedeixen enguany en les categories de premsa escrita, ràdio, televisió i fotoperiodisme; i els guardonats d'aquesta quarta edició són els següents:

· Sr. Luis Mendiola (El Periódico de Catalunya),en categoria Premsa Escrita

· Sr. Ernest Macià (Catalunya Ràdio), en categoria Ràdio

· Sra. Sonia de Alba (Barça TV), en categoria Televisió

· Sr. Josep Lluís Garcia Surrallés, en categoria Fotoperiodisme

 

XXV Festa Històrics del Bàsquet Català

XXVa FESTA ''HISTÒRICS DEL BÀSQUET CATALÀ''

 

Divendres 11 de maig tindrà lloc la 25a edició de la Festa "Històrics del Bàsquet Català" organitzada per la Fundació del Bàsquet Català.
 

Com cada any, la Fundació del Bàsquet Català (FBC) organitza la seva tradicional festa social, que enguany arriba a la seva 25a edició, en el decurs de la qual es distingeix com a "Històrics del Bàsquet Català", a persones que han deixat una forta empremta en la història del nostre esport, al llarg d'una continuada trajectòria de servei als seus clubs i al Bàsquet Català.

Durant l'acte, que tindrà lloc el proper divendres 11 de maig a partir de les 20h a l'Hotel Catalonia Barcelona Plaza, es soparà i es parlarà de bàsquet, es retrobaran vells amics i es lliuraran les distincions que el Patronat de la Fundació ha acordat en aquesta ocasió, a les següents persones:

Joan BESORA TORREDEFLOT (CB Navàs)
Maria Teresa BÒRIA MARTÍ (CB Bellpuig)
Joan COSTA PUIG (CB Alella)
Josep M. FUNTANÉ FERRER (CB Sant Hilari)
Josep M. GIRONA ALAIZA (BC Monjos)
Carles LECHA JUNOY (B.I.M.)
Victor MAGRANS JULIÀ (JAC Sants)
Jaume MATEU ZAFORAS (CB Sant Medir)
Maite MOLINER SOLÉ (CB Esparraguera)
Montserrat NADAL GAS (CB L'Hospitalet)
Joan Maria VIDAL VIDAL  (CB Castellet)
Pilar ZARAGOZA CURTO (Cantaires de Tortosa)

L'Hotel Catalonia Barcelona Plaza (Pl. Espanya, 8) serà l'escenari d'aquesta festa que s'iniciarà a les 20h. El preu del tiquet és de 55 euros i la reserva d'aquests es pot fer per transferència bancària, per telèfon (93.396.66.20), per correu electrònic secretaria.fundacio@basquetcatata.cat o bé personalment a la seu de la Fundació del Bàsquet Català (Rambla Guipúscoa, 27 -2a planta-) en horari de 10 a 14h i de 16 a 18:30h.

A fi de facilitar l'organització de l'acte es prega fer la reserva amb la major antelació possible

 

CIRCULAR XXV FESTA HISTÒRICS DEL BÀSQUET CATALÀ

La Fundació del Bàsquet Català celebra el seu 25è aniversari amb una gran festa commemorativa

LA FUNDACIÓ DEL BÀSQUET CATALÀ CELEBRA EL SEU 25è ANIVERSARI AMB UNA GRAN FESTA COMMEMORATIVA

 
La Fundació del Bàsquet Català (FBC) compleix enguany el seu 25è aniversari i ho ha celebrat aquest divendres 10 de novembre a l'Hotel Catalonia Barcelona Plaza amb una gran festa commemorativa en la que s'ha homenatjat als seus impulsors i s'han lliurat també els Premis de Periodisme Esportiu i Premis Sènior.

 

 

El Director del Consell Català de l'Esport, Toni Reig; la diputada d'Esports de la Diputació de Barcelona, Maite Fandos; el comissionat d'Esports de l'Ajuntament de Barcelona, David Escudé; o el president d'honor de l'ACB, Eduard Portela, han estat algunes de les autoritats presents en aquesta festa que ha aplegat prop de 300 persones i que ha presidit Joan Fa, president de la Fundació del Bàsquet Català així com també de la Federació Catalana de Basquetbol.

L'acte, celebrat a l'Hotel Catalonia Barcelona Plaza, s'ha iniciat amb un emotiu homenatge als impulsors de la Fundació del Bàsquet Català, els senyors Enric Piquet, Josep Maria Alberich, Francesc Mumbrú, Francesc X. de Aysa, Artur Domínguez, Josep Maria Puente i Miquel Sambola, i en el record els senyors Albert Gasulla i Antoni Mas. Tot seguit ha estat el torn de la soprano Ximena Agurto i el tenor Beñat Egiarte, amb Josep Buforn al piano, amb una magnífica actuació lírica musical.

En el decurs de la festa també s'han lliurat els Premis 'Sènior' que reconeixen la fidelitat als seus clubs de jugadores i jugadors d'arreu de Catalunya. Els guardonats d'aquesta primera edició han estat els següents:

Joan Bassa (Bàsquet Sentmenat)
Raúl Carabantes (Bàsquet Roquetes Garraf)
Carlos Cardenas (SA FA Sant Andreu)
Alejandro de Diego (CB Samà Vilanova)
Eduard Esteve (AE Minguella)
Miquel Fradera (AE Minguella)
Menna Manel Jarque (Bàsquet Sentmenat)
Laura López (Bàsquet Lima Horta)
Marta Montori (IPSI)
David Planas (AE Casp)
Irene Puigivila (CB Roda de Ter)
Ramon Roig (CB Bellpuig)
Miquel Sánchez (CB Molins de Rei)
Javier Tejedor (Bàsquet Castelldefels)
Ramon Torres (CB Bellpuig)
Eduard Vallmajó (CB ADEPAF Figueres)

 

La festa ha finalitzat amb la 3a edició dels 'Premis Fundació del Bàsquet Català de Periodisme Esportiu' i el corresponent lliurament de premis als guanyadors d'enguany:

Premsa Escrita:
al periodista especialitzat en basquetbol del diari Regió 7, el Sr. Xavier Prunés

Premsa Digital:
el web especialitzada en basquetbol, Fullbasket

Ràdio:
al periodista de Ràdio Estel, el Sr. Òscar Merino

Televisió:
al periodista de Televisió de Catalunya, el Sr. Víctor Lavagnini

25è ANIVERSARI DE LA FUNDACIÓ

25è ANIVERSARI DE LA FUNDACIÓ

 

La Fundació del Bàsquet Català compleix enguany el seu 25è aniversari. Amb aquest motiu es celebrarà una festa commemorativa el divendres 10 de novembre, a les 18.15 hores a l'hotel Catalonia Barcelona Plaza (Plaça Espanya, 6-8), en que s'homenatjarà als impulsors de la Fundació, els Senyors:

Enric Piquet, Josep Maria Alberich, Francesc Mumbrú, Francesc X. de Aysa, Artur Domínguez, Josep Maria Puente i Miquel Sambola, i en el record els Senyors Albert Gasulla i Antoni Mas.

 

En el decurs de l'acta també tindrà lloc la 3a Edició dels Premis Periodisme Esportiu de la Fundació, dels que són els guanyadors:

  •     Premsa Escrita: el periodista especialitzat en basquetbol del diari Regió 7, Sr. Xavier Prunés
  •     Premsa Digital: el web especialitzada en basquetbol Fullbasket
  •     Ràdio: al periodista de Ràdio Estel, Sr. Òscar Merino
  •     Televisió: al periodista de Televisió de Catalunya, Sr. Víctor Lavagnini

 

Així mateix es lliruran els premis ''Sènior'', que reconèixen la fidelitat als seus clubs de jugadores i jugadors d'arreu de Catalunya. Els guardonats són:

Joan Bassa (Bàsquet Sentmenat), Raúl Carabantes (Bàsquet Roquetes Garraf), Carlos Cardenas (SA FA Sant Andreu), Alejandro de Diego (CB Samà Vilanova), Eduard Esteve (AE Minguella), MIquel Fradera (AE Minguella), Menna Manel Jarque (Bàsquet Sentmenat) Laura López (Bàsquet Lima Horta), Marta Montori (IPSI), David Planas (AE Casp), Irene Puigivila (CB Roda de Ter), Ramon Roig (CB Bellpuig), MIquel Sánchez (CB Molins de Rei), Javier Tejedor (Bàsquet Castelldefels, Ramon Torres (CB Bellpuig), Eduard Vallmajó (CB ADEPAF Figueres).

 

PROGRAMA 25è ANIVERSARI

 

XXIV Festa ”Històrics del Bàsquet Català”

XXIV FESTA “HISTÒRICS DEL BÀSQUET CATALÀ”

Com cada any la Fundació del Bàsquet Català organitza la seva tradicional festa social, en el decurs de la qual es distingeix com a “Històrics del Bàsquet Català” a persones que han deixat una forta empremta en la història del nostre esport, al llarg d’una continuada trajectòria de servei als seus clubs i al bàsquet català.

Es soparà i es parlarà de bàsquet, es retrobaran vells amics i es lliuraran les distincions que el Patronat de la Fundació ha acordat enguany, a les següents persones:

Antoni AMIGÓ CONESA (CB Viladecans) 

Josep BORDAS GRANGEL (CB Castellar)            

Miquel DE LOS RIOS NUÑEZ (Círcol C.)          

Francesc ESPILLA FRANQUESA (RT Lleida) 

Pere FERRÉ BRU (RT Tarragona)                   

Josep GARCÍA PÉREZ (UE Sant Cugat)

Alejandro GARCIA RENESES (Entrenador)  

Imma MAGEM MASÓ (Femení Osona)

Josep MENSA FERRER  (ASFE)

Robert MORA MARUNY (RT Girona)

Josefina PÈLACHS BUXADÉ  (CN Sabadell)

Javier SANJUAN ARANTEGUI  (Exjugador)

Vicente SANJUAN ARANTEGUI (Entrenador)

 

La Festa es celebrarà el divendres 5 de maig, a l’Hotel Catalonia Barcelona Plaza (Plaça Espanya, 8), a 2/4 de 9 del vespre. El preu del tiquet és de 55 euros.

El pagament de tiquets es pot fer per transferència bancària (compte nº ES15 2100-0941-2902-0008-6795), per telèfon (93.396.66.20 Administració Fundació o personalment a la seu de la Fundació, Rambla Guipúscoa 27, 2ª planta, de 10,00 a 14,00 i de 16,00 a 18,30 hores. Agrairem a qui ho faci per transferència bancària ho comuniqui a l’Administració de la Fundació secretaria.fundacio@basquetcatala.cat per facilitar el control d’assistència.

Esperem per endavant comptar amb la vostra presència, en aquest acte de reconeixement.

Barcelona, 28 de març de 2017

90 anys del primer partit de la Selecció Catalana

90 ANYS DEL PRIMER PARTIT DE LA SELECCIÓ CATALANA

 
El 25 de març de 1927, Catalunya va jugar el seu primer partit internacional davant l'Hindú Club de Buenos Aires.

L'Hindú era un club fundat el 1919 per famílies benestants de la societat argentina, dedicat a l'esport i a la cultura com a forma d'entendre la vida, i el basquetbol era el seu esport preferit, del qual havien estat cinc anys consecutius campions d'Amèrica del Sud.

Al gener de 1927, la Federació Catalana va assabentar-se que el club argentí projectava una gira per Europa per jugar partits d'exhibició, i gestionen amb personalitats de l'època que vinguin a Barcelona. Aconseguit el compromís, i després de jugar 2 partits a Londres i 3 a Paris, el 25 de març de 1927, al camp de futbol del FC Gràcia, a les 5 de la tarda, s'enfrontaren la Selecció Catalana i l'Hindú Club que va guanyar per 16 a 50 (10-26 a la mitja part).

Foto d'equip Selecció Catalana 1927

Catalunya va formar amb Prat (capità) del Martinenc, Moncho de l'Europa, Gelabert de l'UE Sants, Ramis i Estany del FC Gràcia, Alberich del Laietà, Rodoreda del FC Barcelona i Rodríguez del Gimnàs Tiberghien. El partit fou arbitrat pel Sr. Daniel Solduga, amb l'assistència d'uns 5.000 espectadors segons la premsa de l'època. Es va fer pagar 1 pesseta al públic en general i 0,50 cèntims als socis del FC Gràcia i als jugadors federats.

Partit al marge, el més destacat per la importància que representà pel bàsquet català fou el que els argentins ensenyaren. El partit va ser el descobriment veritable del basquetbol. D'entrada varen exigir jugar 5 contra 5 (aquí es jugava 7 contra 7), en camp reglamentari segons la normativa internacional (aquí es jugava en camps de futbol, sencers o en mig camp), després els argentins eren jugadors d'una tècnica excepcional, i van ensenyar-nos com botar, com passar, com conduir la pilota, com fintar, com driblar, com situar-se al camp, com llençar a cistella, en fi una sèrie d'elements tècnics i tàctics que ràpidament foren copsats pels estaments directius i tècnics de la Federació i clubs, de tal forma que el següent Campionat de Catalunya, el VIè (el Vè s'havia jugat al gener del 27), es va jugar ja amb la normativa internacional, 5 contra 5 i camp pròpiament de bàsquet.

Al marge això, els argentins foren sol·licitats per fer conferències i col·loquis que facilitaren que el Bàsquet Català fes un salt cap a la modernitat esportiva del moment i va ser clau pel futur del nostre esport.

La Ciutat del Bàsquet Català apropa el basquetbol en cadira de rodes als joves de Sant Fruitós de Bages

LA CIUTAT DEL BÀSQUET CATALÀ APROPA EL BASQUETBOL EN CADIRA DE RODES ALS JOVES DE SANT FRUITÓS DEL BAGES

 

Més de 90 alumnes d'ESO han participat aquest divendres en una jornada inclusiva sobre esport adaptat

Estudiants de tercer d'ESO de l’IES Gerbert d’Aurillac i de l’Escola Paidos han pogut viure i conèixer aquesta modalitat esportiva de la mà de la UNES, la secció de bàsquet en cadira de rodes del FC Barcelona.

L'objectiu de la jornada, emmarcada dins de Sant Fruitós de Bages, Ciutat del Bàsquet Català 2016, ha estat superar els prejudicis sobre les discapacitats en la pràctica de l’esport adaptat.

El Pavelló d'Esports ha estat l'escenari de l'activitat, en la que els joves també han pogut practicaraltres disciplines d’esport adaptat, com ara vòlei o futbol sonor.

 

 

La XXIIIa Festa dels ‘Històrics del Bàsquet Català’

La XXIIIa Festa dels 'Històrics del Bàsquet Català' distingeix com a tals a 13 persones que han deixat una forta empremta en la història del nostre esport.

 
La Fundació del Bàsquet Català (FBC) va organitzar, aquest divendres 29 d'abril a l'Hotel Hilton de Barcelona, la 23a edició de la Festa "Històrics del Bàsquet Català".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En aquesta festa es van distingir un grup de persones del món del Bàsquet Català, de qualsevol dels seus àmbits (practicants, tècnics, dirigents, àrbitres, delegats, metges, fisioterapeutes, etc), que han desenvolupat una extensa i intensa tasca de servei a les seves entitats, gràcies a la qual aquestes han persistit i progressat, havent deixat una rellevant petjada en la seva història i en el Bàsquet Català.

 

 

 

 

 

La XXIIIa Festa dels "Històrics del Bàsquet Català" va estar presidida pel Sr. Joan Fa, president de la Fundació i de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ); acompanyat pel Sr. Oriol Marcé, su bdirector del Consell Català de l'Esport; Sr. Joan Villacampa, vicepresident del CEEB; Sr. Eduard Portela, president d’honor de l’ACB; i Sr. Joan Carles Batanés, alcalde de Sant Fruitós de Bages, Ciutat del Bàsquet Català 2016; a més dels vicepresidents i patrons de la Fundació del Bàsquet Català i directius de l'FCBQ.

 

 

 

 

 

La majoria dels guardonats van assistir acompanyats de familiars i amics de les seves entitats i clubs, fet que atorga a la festa-sopar un ambient de familiaritat i amistat altament entranyable. Uns 100 comensals van poder gaudir d’una reunió que es significa per la forma en que es desenvolupa, i per l’ambient que s’estableix al llarg de la nit, especialment quan es llegeixen unes breus trajectòries de cada guardonat. En aquestes línies, es subratlla la seva aportació al Bàsquet Català, motiu de la seva distinció.

 

 

 

Enguany els guardonats van ser els següents: Jaume Ambrós (E. Paidos), Salvador Benítez (RT Girona), Víctor Berenguer (CB Artés), Pere Cullell (CB Llinars), Manel Dunjó (AE Badalonés), Francesca Hernández (Sant Ramon Nonat), Anna Junyer (Entrenadora), Dolors Mariné (C. Àrbitres), Fina Pascual (C. Àrbitres), Pere Pujol (RT Tarragona), Ramon Torres (CB Bellpuig), Lluís Vial (CB Castellar) i José R. Vidal (C. Àrbitres).

 

 

Fotos: M.A. Chazo (FCBQ)

Manresa acull l’exposició ‘100 anys de basquetbol a Catalunya. Del pati al parquet’

 

EXPOSICIÓ A MANRESA, "100 ANYS DE BASQUETBOL A CATALUNYA. DEL PATI AL PARQUET".

 

La mostra sobre els 100 anys de bàsquet a Catalunya juntament amb diferents objectes i elements del fons històric de la Fundació del Bàsquet Català, es podrà visitar fins el 6 de gener de 2016 a la sala d’exposicions del Centre Cultural el Casino de Manresa.

 

   
   

 

L’exposició, produïda per la Fundació del Bàsquet Català (FBC) amb la col·laboració de la Fundació Barcelona Olímpica i la Diputació de Barcelona, es va inaugurar el passat divendres 13 de novembre en un acte que va comptar amb la presència de l’Alcalde de Manresa, Sr. Valentí Junyent; el Vicepresident d’Assumptes Culturals de la Fundació, Sr. Enric Prats; i la Directora de Patrimoni de la Diputació, Sra. Aurèlia Cabot; entre d’altres autoritats. Tots ells van destacar la rellevància de l’exposició i de la història del Bàsquet Català i del bàsquet manresà en particular.

Així mateix, el Comissari de l'Exposició i Director del Centre d'Estudis de la Fundació del Bàsquet Català, Sr. Lluís Puyalto, va explicar als assistents a través d’un recorregut per l’exposició, els diferents passos de la història que s’exposa i els diferents i diversos elements que constitueixen la mostra. Entre el gran nombre de públic assistent a l’acte inaugural, es trobaven noms destacats i significatius de dirigents, jugadors i entrenadors de diferents èpoques del bàsquet manresà.

'100 anys de basquetbol a Catalunya. Del pati al parquet' és una mostra itinerant de la Fundació del Bàsquet Català que ja s’ha exposat en diferents poblacions d’arreu de Catalunya. En ella es pot contemplar el recorregut històric del Bàsquet Català des dels seus inicis en l’any 1913, com a eina pedagògica a les escoles de la segona dècada del segle XX i posterior evolució en diferents etapes, fins els nostres dies. Un recorregut essencialment visual, que juntament amb una selecció d’objectes, imatges, material gràfic, documents històrics, cartells, joguines, samarretes, etc, procedents del fons de la Fundació, és una finestra d’accés a la història del nostre esport, alhora que vol servir per retre un petit homenatge a les persones, entitats i clubs que ho han fet, i fan, possible.

Per la seva banda, i de forma prou significativa, hi ha un espai dedicat a la història del bàsquet manresà, on es mostren fotografies, cartells, samarretes i trofeus que al llarg de la seva història han anat conformant la trajectòria dels diferents clubs de la població.

L'exposició es podrà visitar a la sala d'exposicions del Centre Cultural el Casino de Manresa (Passeig de Pere III, 27) fins el dia 6 de gener de 2016 en horari de dimarts a diumenge i festius de 18 a 21h (dilluns no festius, tancat).

Fotos: basquetmanresa.com

 

 

 

 

 

 

 

EN PIERRE A TORTOSA!